Originea: rasa a fost creata in Romania, fiind descinsa din Voiajorul romanesc tip standard prin profesionism si perseverenta insotite de selectii riguroase. Rasa de porumbei voiajorul romanesc de frumusete este raspandita in special in jumatatea sudica a tarii si este crescuta in momentul de fata exclusiv pentru caracterele exterioare deosebite.
Aptitudini de zbor: in prezent selectia este indreptata exclusiv spre caracterele de exterior.
Impresie generala: porumbeii prezinta un corp atletic, un penaj bogat, matasos si lucios, nu prezinta incaltatura, aripile nu sunt trenate, capul este expresiv cu ochii ageri, cu o tinuta corporala neasezata pe coada. Intre diferitele parti ale corpului va trebui sa existe o anumita proportie si anume distanta de la gusa la capatul cozii sa nu fie mai mare decat cea de la talpa la crestetul capului. Aceasta proportie dintre lungime si inaltime trebuie completata de un piept corespunzator de lat.
Capul: trebuie sa fie proportionat cu corpul, convex, rotunjit sau usor tesit pe crestet.
Ochii: trebuie sa aiba pupile rotunde si nu ovale, culoarea lor fiind neagra. Culoarea irisului nu conteaza, cele mai depreciate fiind nuantele de galben-portocaliu. Genele nu trebuie sa fie prea dezvoltate, iar culoarea alba este cea recomandabila in special la femele. Nunatele de gri ale genelor nu vor fi considerate ca defecte.
Ciocul: trebuie sa fie bine proportionat ca marime cu capul si corpul, sa nu fie subtire, sa fie indreptat in jos urmand linia fruntii fara a forma un unghi cu acesta dand aspect neplacut si gresit de scobitura, culoarea putand fi negru, mat sau fosrte deschisa (sidefata) in special la exemplarele de culoare deschisa a penajului. Ciocul trebuie sa se inchida perfect, mandibula superioara depasind foarte putin pe cea inferioara, dar nu trebuie sa fie prea curbata (cioc de gaie) acest lucru constituind un efect. Carunculele nazale sunt mai proeminente la masculi. Acestea trebuie sa fie albe, pudrate si curate. Marimea exagerata a carunculelor (gen porumbei carunculati) este depreciata in special cand face nota discordanta cu marimea capului.
Gatul: trebuie sa fie gros si bine proportionat cu celelalte regiuniale corpului; trebuie sa fie bine acoperit de pene si preferabil cat mai curat, lipsit de brazde.
Pieptul: este larg, iesit spre inainte, cu tinuta aproape orizontala.
Spatele: trebuie sa fie lat, neted, usor bombat, bogat in fulgi si sa se ingusteze spre coada. Spatele nu trebuie sa fie cocosat si nici prea descoperit. Un spate ingust si sarac in pene se penalizeaza. Crupa trebuie sa continue armonios cu linia trasata de spate, sa fie larga si puternical va fi din abundenta acoperita cu pene pe toate fetele sale depasind spre coada jumatatea acesteia. Despartind usor aripile de corp, spatele si crupa trebuie sa arate ca un trunchi de con.
Aripile: trebuie sa fie bine lipite de corp. Umerii pot fi plasati sus sau jos fata de trunchi, dar degajati. Aripile sunt purtate deasupra cozii, varfurile lor trebuind sa fie cat mai apropiate, dar nu sa se intretaie. Lungimea lor trebuie sa fie proportionala cu corpul.
Coada: contine 12 rectrice, este plata si are latimea unei pene si jumatate. Trebuie sa fie compacta si purtata aproape orizontal. Lungimea cozii trebuie sa fie proportionala cu lungimea corpului si aripilor. Penele inferioare de acoperire de sub coada (subcodalele) trebuie sa depaseasca usor marginile cozii.
Picioarele: trebuie sa fie prportionala cu corpul. Culoarea unghiilor nu are importanta. Penajul de pe degete constituie un defect atunci cand lasa aspect de incaltatura. Se va penaliza aspectul picioarelor in forma de "X". Sunt apreciate picioarele paralele si nu foarte apropiate.
Penajul: trebuie sa fie bine lipit de corp, lucitor si pudrat, abundent si matasos pe tot corpul. Penajul care acopera spatele trebuie sa fie des si sa se continue spre coada acoperind cel putin jumatate din ea.
Culoare si desen: Voiajorul romanesc de frumusete se prezinta sub varietatea de culoare albastru azur. Este obligatorie prezenta treselor, cate una pe fiecare aripa avand o forma conturata si continua.
Greseli: capul exagerat de mic, lipsit de armonie, disproportionat necaracteristic rasei; tinuta vizibil asezata pe coada; spate vizibil descoperit; penaj abundent pe degete; pleoape prea dezvoltate; ochi lipsiti de stralucire; caruncule nazale foarte dezvoltate si incretite gen carier; cioc foarte subtire, nu se inchide perfect, prea curbat, neproportionat ca lungime cu capul; gat cu gusa, prea lung si ingust; spate ingust sau saracacios in pene, corp prea greoi; aripi cu o forma gresita, purtate incorect, neproportionate cu marimea corpului; penaj mancat de paraziti, neingrijit, ros, dur, prost asezat, saracacios, insuficient de matasos si pudrat; lipsa unor pene din aripi sau coada sau pene frante; coada lunga, stufoasa (lata) sau murdara.
Marimea inelului: 10 mm.
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.